Новини

Літня школа польської мови, історії та культури Польщі знову приймала чернівецьких студентів-міжнародників

Надрукувати
Перегляди: 1026

Вдячні за знання і гарні враження

Wdzięczni za naukę i wspaniałe emocje

1-8 липня 14 студентів кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича під керівництвом асистента кафедри Оксани Олександрівни Добржанської проходили практику у Східноєвропейській вищій державній школі у Перемишлі.  Вже традиційно,  відповідно до Угоди про співпрацю між нашими учбовими закладами, студенти-міжнародники вивчають  мову, історію та   культуру Польщі  у цій Літній школі. Мета поїздки  – поглиблення знань з польської, яку студенти вивчали протягом року. Під час практики студенти не лише  пізнавали історію й звичаї Польщі, а також мали нагоду спілкуватися з  носіями  мови – жителями цієї країни.

Студенти на власному прикладі побачили, як відбувається навчання у європейській вищій школі й отримали для себе багато нового.

–  Враження від перебування в Перемишлі позитивні, бо більшу частину часу ми були зайняті – відвідували цікаві лекції, ходили на екскурсії, – розповідає студент ІII курсу Андрій Горюк. – Ми побачили куточок Європи, про яку так багато зараз говорять,  і враження наші виявилися навіть кращими ніж ми сподівалися.

Надзвичайно  корисними для студентів були щоденні пари польської мови, завдяки яким вони  покращилии свої знання до рівня В2. У вільний від навчання час відбувалися екскурсії до фортів колишньої Перемишлянської фортеці, замку в Красичині та до ботанічного саду, які цікаво і емоційно провадив викладач Інституту історії Східноєвропейської вищої державної школи Бартломей Марчик. Цікавими в плані  ознайомлення з польською історією були  відвідини цвинтаря українських солдатів.

На завершення практики студенти  отримали сертифікати Літньої школи, які засвідчили їхні знання польської мови.

Ми вдячні організаторам нашого  перебування і навчання в Перемишлі  як із польської, так і з української сторін! 

Тарас ДЗЮБА,

студент ІІІ курсу.

Szkoła Letnia
«Wiedza o Polsce Współczesnej»

Літня школа
«Пізнання сучасної Польщі»

Співпраця між Чернівецьким національним університетом ім. Юрія Федьковича та Люблінським університетом ім. Марії Кюрі-Склодовської триває вже більше 6 років. На підставі базової Угоди про співробітництво було підписано Умова між нашим факультетом історії, політології та міжнародних відносин та факультетом політології люблінського УМКС.

Вже цього року відбулося дві міжнародні наукові конференції у Чернівцях та Казімєжу Дольним. Цього ж року маємо перший випуск 2-х студентів, які отримали польський та український дипломи магістрів.

І ось вперше, дякуючи зусиллям директора Центру Східної Європи УМКС проф. Валєнти Балюка та заступника декана з міжнародного співробітництва факультету історії, політології та міжнародних відносин доц. Владислава Струтинського вдалось організувати літню школу у Любліні для студентів 3-х курсів. Вона тривала з 15 по 22 липня 2018 р. Студенти вдосконалювали знання з польської мови, знайомились з культурою та історією Польщі. В цьому їм допомагали др. Надія Гергало-Домбек, магістри Адріана Кубяк, Шчепан Чарнецкі, Лукаш Єнджейскі, Пьотр Тоц, працівники Центру Ельжбєта Гард’яс-Зєнтек та Барбара Таргоньська.

Студенти висловлюють щиру подяку молодим викладачам за цікаві та змістовні лекції, захоплюючі екскурсії по історичним містам древнього Любліна.

По закінченню Літньої школи її учасники в урочистій обстановці отримали відповідні сертифікати.

Ось тільки деякі відгуки про перебування у Любліні:

Ольга Оманчук: Практика в УМКС – це напевне найкраща і найкорисніша для мене;

Олександр Робулець: Протягом тижня із задоволення та великою користю відвідував 4 пари щодня. Адріана, Шчепан та Лукаш хоча й молоді, але суперові викладачі;

Олег Смага: Прекрасні пари і цікаві екскурсії. Дякуємо молодим викладачам і організаторам цієї Школи. Цьогорічний початок треба розвивати та продовжувати;

Любов Лапихрущ: Ця практика була для мене надзвичайно корисною. Я із задоволенням повернулась би сюди знову;

Анастасія Гидулянова: Мої очікування про Польщу справдились на всі 100 %. Історичні місця древнього Любліна, милозвучний польський акцент, що може бути кращим для вивчення мови та пізнання культури;

Тетяна Моренець: Перебування у Польщі справило на мене велике враження, Молоді викладачі знаходили підхід до кожного з нас;

Ірина Толмач: Цікаве місто зі своєю історіє, надзвичайно корисні заняття з польської мови, сучасного розвитку Польщі. Є над чим задуматись нам, молодим українцям.

До побачення гостинний Люблін! До нових зустрічей і в Чернівцях і в Любліні!

Dziękujemy! Do zobaczennia!    

Przygototowała  Jana Wojewidko.