Aktualności

«Юніори» з Христом і для Христа

У Чернівцях при катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці активно діє юнацьке об’єднання «Юніор» під покровом Блаженного Карла Акутіса.

– Наше об’єднання було засноване недавно, з благословення Владики Йосафата Мощича. Я новий священник у єпархії, мене висвятили лише 21 вересня 2022 року. Під час однієї з розмов з Владикою Йосафатом йшлося про те, що в єпархії ведеться активна катехизація дітей, є молодіжні й дорослі спільноти та організації. А підлітки віком від 14 до 18 років якось залишаються ніби поза увагою. Проте такого бути не може, бо наша церква піклується і приділяє увагу всім, –  розпоідає отець Олег Савчук, духівник спільноти.

В єпархії кілька років тому вже була спроба організувати юнацьку спільноту. І треба було її просто відновити. Для молодого священника організація спільноти стала викликом, хоча він сам, здається, недавно був підлітком. Та він добре розумів, що працювати з юнаками та юнками буде непросто. Тому  багато молився і читав психологічну літературу про підлітків. На першу зустріч, яка відбулася в листопаді 2022 року, прийшло п’ять осіб, які не були знайомі між собою, з різних шкіл, з різних сімей, з різними світоглядами.

Священник зрозумів, що сучасні підлітки імпульсивні, емоційні, дуже хочуть стати дорослішими і неймовірно прагнуть живого спілкування та гуртування у спільноту. Адже попередні роки карантину, війна, тривоги зробили свій вплив. Далі підлітків стало приходити все більше і більше. Зараз в «Юніорі»  – 23 особи віком від 14 до 18 років. Більшість – юнаки.

На запитання, якою є мета нового християнського об’єднання, отець Олег відповідає: «Просто бути спільнотою!». Адже зараз живе спілкування поза електронними ґаджетами, обмін думками, підтримка, відчуття, що ти не один, отримання духовної і навіть побутової поради — дуже потрібні для підлітків та молоді. А коли ще юнаки та юнки об’єднані довкола церкви, довкола Христа та Його Пресвятої Матері, то що може бути кращим!

Допомагає отцеві Олегу семінарист, брат Ігор Зубінський, який дещо молодший і ще краще розуміє підлітків. Збираються учасники об’єднання щонеділі  у катехитичному центрі святого Апостола Петра.

Днями відбулася подорож юніорів до Івано-Франківська. Вони вдячні Владиці Йосафату, який благословив та допоміг фінансово організувати цю подорож. Хлопці та дівчата побували в духовній семінарії, помолилися Божественну Літургію у каплиці семінарії, відвідали Архікатедральний і Митрополичий собор Воскресіння Христового. А згодом гуляли біля міського озера та вулицями міста. Зараз вони планують великопосні реколекції та поїздку до Львова.

Наталя ФЕЩУК.

Super User

Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów

stopka2023